Prva 3×3 Pro košarkaška liga – sezona 1 u Hrvatskoj će biti u ožujku 2023.

Hrvatski košarkaški savez dodijelio je ekskluzivno priznanje ‘3×3 Pro Basketball League (3BL Croatia)’ čime je postala jedina ovlaštena hrvatska profesionalna 3×3 liga u košarci

Službeno je, Hrvatski košarkaški savez (HKS) i 3BL Croatia (3×3 Pro košarkaška liga) potpisali su ekskluzivni ugovor o promoviranju profesionalne 3×3 košarke u Hrvatskoj. Datumi prve sezone 3BL Croatia bit će od 4. ožujka do 30. travnja 2023. i održavat će se diljem zemlje.

Ove informacije objavljene su danas na konferenciji za novinare u Splitu. Konferenciju za novinare vodili su g. Rohit Bakshi & gđa. Prerna Sharma, direktori i osnivači 3BL Croatie.
Uz njih sudjelovali su brend ambasador g. Toni Kukoč, g. Damjan Rudež – povjerenik lige 3BL Croatia, g. Antonio Kuzmanić – dogradonačelnik Splita, g. Josip Jerko Vranković – glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza te g. Mayank Jagwani – predsjednik Indijsko-Hrvatske gospodarske komore i posebni savjetnik za 3BL Croatiu.

Legenda NBA lige, g. Toni Kukoč, proglašen je ambasadorom brenda i rekao je: “Jako sam sretan što vidim kako košarka napreduje u mojoj zemlji uvođenjem 3×3 košarke preko 3BL Croatia. Hrvatska je uvijek bila dominantna zemlja u košarci 5 na 5, ali sada je vrijeme da ostavi trag u košarci 3×3 i kući donese medalju na Olimpijskim igrama. Budući da se liga održava diljem zemlje, siguran sam da će procvjetati i lokalna poduzeća i turizam. Ovo je jedinstvena prilika za brendove i nove pothvate da budu dio ove jedinstvene lige koja se posebno brine za mlađe generacije. Svima uključenima u ovaj projekt želim sve najbolje!“

Gospodin Josip Jerko Vranković rekao je: „Kao član Hrvatskog košarkaškog saveza, dužan sam osigurati da hrvatska košarka napravi velike korake i zato mi je drago što mogu predstaviti 3×3 košarku ovoj zemlji pokretanjem 3BL Croatia. 3BL je održao 3 uspješne sezone u Indiji i zahvaljujući njima, Indija je doživjela veliki porast na svojoj FIBA 3×3 svjetskoj ljestvici, zbog čega sam uvjeren da 3BL Hrvatska može stvoriti put do Olimpijskih igara hrvatskim 3×3 košarkaškim reprezentacijama.”

Bivši NBA igrač, g. Damjan Rudež najavljen je kao povjerenik lige i rekao je sljedeće: “Nakon što sam igrao u NBA-u i raznim drugim međunarodnim profesionalnim ligama, vratio sam se u Hrvatsku i želio bih iskoristiti ovu priliku za pokretanje napretka u hrvatskoj košarci kao povjerenik lige prve i jedine hrvatske 3×3 profesionalne košarkaške lige – 3BL Croatia. Uvjeren sam da će ova liga napraviti razliku u pripremama Hrvatske za nadolazeće Olimpijske igre. Također će podići standard igre, kvalitetu igrača i dati nadu svim košarkašima da i oni mogu predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama. Jako sam uzbuđen što ću započeti s ovom ulogom!”

Direktor i osnivač 3BL-a, g. Rohit Bakshi, rekao je: „Izuzetno smo zahvalni HKS-u što je dodijelio ekskluzivna prava za promociju profesionalne 3×3 košarke u Hrvatskoj. 3BL Croatia je predan pružanju dragocjenog izvora prihoda igračima, osim izloženosti igranju zajedno i protiv međunarodnih talenata. 3BL će djelovati kao svojevrsni katalizator za hrvatsku reprezentaciju, posebno one koje će sudjelovati u 3×3 disciplini na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.”

Direktorica i osnivačica 3BL-a, gđa. Prerna Sharma, rekla je „Drago mi je i jako sam uzbuđena što sam dio ovog sportskog pothvata u ovoj prekrasnoj zemlji Hrvatskoj. Ovdje smo da razvijamo sport 3×3 košarke u Hrvatskoj i zato bih željela zahvaliti HKS-u što je ustupio ekskluzivna prava 3BL Croatia. U budućnosti ćemo pokrenuti i žensku ligu pod 3BL Croatia.”

G. Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita rekao je; “Iznimno smo sretni što smo dio lige. Ponosan sam što mogu najaviti da će naš grad, Split, imati svečano otvaranje 1. sezone 3BL Croatia. Pružit ćemo im svu podršku i pomoći im da organiziraju sva potrebna sredstva kako bi ovo bio veliki uspjeh.”

Sudjelovanje hrvatskih košarkaša u 1. sezoni 3BL Croatia osigurava svima da dobiju visoke bodove na FIBA 3×3 ljestvici. Time se podiže ukupna FIBA ljestvica hrvatske reprezentacije, čime se povećavaju šanse Hrvatske za plasman na Olimpijskim igrama. Štoviše, najbolje rangirane momčadi 3BL Croatie također dobivaju priliku sudjelovati na FIBA 3×3 International Championships, što će podići profil hrvatskih košarkaša.

Zahvaljujući HKS-ovom priznanju, 3BL Croatia postaje ključno mjesto u hrvatskom košarkaškom kalendaru koji trenutno uključuje Premijer ligu, te kupove i lige za različite spolove i dobne kategorije. Sudjelovanje u 3BL Croatia pomoći će u održavanju kondicije hrvatskih reprezentativaca i stoga će dovesti do poboljšanih performansi dok predstavljaju zemlju na FIBA-inim vrhunskim međunarodnim događajima.
Bit će 12 franšiznih (muških) timova za prvenstvo u inauguralnoj 1. Sezoni 3BL Croatia. Popisi za sve timove bit će objavljeni nakon ceremonije drafta igrača u siječnju 2023.

O 3BL Croatia

3BL Croatia je ekskluzivni nositelj prava za vođenje profesionalne 3×3 košarkaške lige u Hrvatskoj službeno odobrene i priznate od strane HKS-a, Hrvatskog košarkaškog saveza. Osnovao ju je gospodin Rohit Bakshi 2023. godine, a 3BL Hrvatska ima jasnu viziju rasta i promicanja 3×3 kulture i njezinog potencijala diljem Hrvatske organiziranjem profesionalne lige i programa koji pokreću zajednicu.

3BL Croatia dodatni je pružatelj mogućnosti za natjecanje na međunarodnim krugovima FIBA 3×3 kao što su Challengers i World Tours izravno iz Hrvatske.
Više informacija na www.3blcroatia.com
Pratite 3BL Croatia na društvenim mrežama:

O košarci 3×3

3×3 (na hrvatskom se izgovara “tri na tri”) smatra se disciplinom broj jedan u urbanim timskim sportovima. Od prvog službenog događaja na Olimpijskim igrama mladih 2010., FIBA je imala ambicioznu viziju igre. Strategiju holistički osmišljava i provodi tim posvećen 3×3 u sjedištu FIBA-e od početka poslovne jedinice 2010.

Poslovne operacije kontinuirano rastu iz godine u godinu, uključujući postignuća poput uključivanja 3×3 u Olimpijski program od 2020. i službenih natjecanja koja se emitiraju u više od 100 zemalja.

Leave a Reply