FOTO: TONI KUKOČ PODRŽAO OTVARANJE NA SVOJIM PROKURATIVAMA, STIGAO JOŠ JEDAN BIVŠI REPREZENTATIVAC

Od ožujka sljedeće godine kreće prvo profesionalno natjecanje u košarci 3×3 u Hrvatskoj

OGLAS

Na konferenciji za novinare u splitskom hotelu Ambasador službeno je danas najavljena prva sezona profesionalne lige 3BL Croatia, koja će se održati u Hrvatskoj od ožujka do travnja 2023. Natjecanje u košarci 3×3 će imati osam postaja, gradova, turniri će se će se igrati od četvrtka do nedjelje, dok će momčadi činiti po šest igrača, od kojih će četiri moći biti u sastavu za utakmice. Glavni cilj ove lige u Hrvatskoj jest da se potaknu djeca da izađu na igrališta i podići im svjesnost o košarci. U tom smjeru dobar je i izbor ambasadora, s obzirom da su se na predstavljanju “ukazala” naša dva bivša NBA igrača, član Kuće slavnih Toni Kukoč i negdašnji reprezentativac Damjan Rudež

Toni Kukoč, Yosuke Takshashi i Rohit Bakshi

– Našli smo se prije nekoliko tjedana i pričali o ovoj ligi koja se činila jako uzbudljivom – rekao je Kukoč.

– Odmah sam dao podršku jer mislim da smo oduvijek bili košarkaška zemlja. Trenutno smo u jednom malom padu, tako da mislim da promocija košarke 3 na 3 može samo doprinijeti našoj košarci. Trebalo bi biti zanimljivo, nadamo se svemu najboljem, ipak je to olimpijski sport.

Kroz 3BL liga moći će se i do Olimpojskih igara, a na kojoj je razini sve organizirano pokazao je i Grad Split, koji su u utorak predstavljali gradonačelnik Ivica Puljak te njegov zamjenik Antonio Kuzmanić, dok su tu bili i Rohit Bakshi, osnivač lige te direktor Prerna Sharma, kao i Josip Vranković, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza.

– FIBA je prepoznala naš projekt, dala nam ekskluzivno pravo za organiziranje natjecanja. U Indiji uspješno organiziramo ovakva natjecanja, trenutačno ulazimo u četvrtu godinu održavanja turnira u Indiji. Proširili smo se i na Tajland te od ožujka krećemo s prvom sezonom u Hrvatskoj. Potpisali smo suradnju sa HKS-om na 10 godina, biti ćemo jedina profesionalna liga u Hrvatskoj, imat ćemo nagradni fond oko 100 tisuća dolara za naslov. Također, Hrvatska će kroz ligu moći doći i do bodova koji će biti bitni za kvalifikacije na OI već u Parizu 2024. Glavni cilj ove lige jest da se i Hrvatska nađe među putnicima na OI – objasnio je Rohit Bakshi.

Splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić izuzetno je zadovoljan što je Grad Split izabran za partnera u ovom projektu…

– Naš sastanak je trajao doslovno 30 minuta, odmah rekli da se prvi turnir ove lige može igrati u Splitu. Predložili smo nekoliko lokacija radi promocije. Prokurative, teren do Kukočeve kuće na kojem je on igrao košarku. Obnovili smo terene, imamo dvije-tri lokacije koje ćemo dati na raspolaganje. Mislim da je ovo početak jedne odlične priče.

Riječ je dobio naš bivši reprezentativac, povjerenik 3BL lige Damjan Rudež.

– Veliko je zadovoljstvo stati ovdje uz Tonija, koji je jedan od mojih prvih uzora. Projekt je jako zdrav, ambiciozan i uzbudljiv. Mislim da može doprinijeti na nevjerovatan način popularizaciji sporta u Hrvatskoj. To je nešto što sigurno želimo odraditi. Jedan od primarnih ciljeva, osim toga da Hrvatska ode na Olimpijske igre u Pariz 2024. godine, je uključiti što više mladih u košarku 3 na 3 kroz aktivnosti koje ćemo raditi kroz razne programe organizirane diljem Hrvatske. Radujem se izazovu kroz tu neku svoju ulogu. Zahvalio bih se Hrvatskom košarkaškom savezu i FIBA-i koji su dali svoj blagoslov da se ovo održi u Hrvatskoj. Ono što bih želio promovirati kroz ovaj projekt je san i vizija koji mladi u Hrvatskoj mogu imati te taj ponos da svoju zemlju mogu prezentirati na OI bez obzira jesu li krenuli u malim ili velikim klubovima ili jednostavno igrajući tri na tri na ulici. To je esencija košarke, koja je pet na pet. Cjelokupna hrvatska košarka, ali i regionalna košarka trebali bi imati koristi od ovog projekta – zaključio je Rudež.

Leave a Reply