EKSKLUZIVAN UGOVOR Prva 3×3 Pro Košarkaška liga – sezona 1 u Hrvatskoj kreće u ožujku 2023.

Službeno je – Hrvatski košarkaški savez (HKS) i 3BL Croatia (3×3 Pro košarkaška liga) potpisali su ekskluzivan ugovor o promoviranju profesionalne 3×3 košarke u Hrvatskoj. Datumi prve sezone 3BL Croatia bit će od 4. ožujka do 30. travnja 2023. i održavat će se diljem zemlje.

Ove informacije objavljene su danas na konferenciji za novinare u Splitu. Vodili su je Rohit Bakshi Prerna Sharma, direktori i osnivači 3BL Croatie. Uz njih sudjelovali su brend ambasador Toni Kukoč, Damjan Rudež – povjerenik lige 3BL Croatia, Antonio Kuzmanić – dogradonačelnik Splita, Josip Jerko Vranković – glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza – te Mayank Jagwani – predsjednik Indijsko-Hrvatske gospodarske komore i posebni savjetnik za 3BL Croatiu.

Legenda NBA lige Toni Kukoč proglašen je ambasadorom brenda.

‘Jako sam sretan što vidim kako košarka napreduje u mojoj zemlji uvođenjem 3×3 košarke preko 3BL Croatia. Hrvatska je uvijek bila dominantna zemlja u košarci 5 na 5, ali sada je vrijeme da ostavi trag u košarci 3×3 i kući donese medalju na Olimpijskim igrama. Budući da se liga održava diljem zemlje, siguran sam da će procvjetati i lokalna poduzeća i turizam. Ovo je jedinstvena prilika za brendove i nove pothvate da budu dio ove jedinstvene lige koja se posebno brine za mlađe generacije. Svima uključenima u ovaj projekt želim sve najbolje’, poručio je Kukoč. 

‘Kao član Hrvatskog košarkaškog saveza, dužan sam osigurati da hrvatska košarka napravi velike korake i zato mi je drago što mogu predstaviti 3×3 košarku ovoj zemlji pokretanjem 3BL Croatia. 3BL je održao tri uspješne sezone u Indiji i, zahvaljujući njima, Indija je doživjela veliki porast na svojoj FIBA 3×3 svjetskoj ljestvici, zbog čega sam uvjeren da 3BL Hrvatska može stvoriti put do Olimpijskih igara hrvatskim 3×3 košarkaškim reprezentacijama’, kazao je Josip Jerko Vranković. 

Bivši NBA igrač Damjan Rudež najavljen je kao povjerenik lige.

‘Nakon što sam igrao u NBA-u i raznim drugim međunarodnim profesionalnim ligama, vratio sam se u Hrvatsku i želio bih iskoristiti ovu priliku za pokretanje napretka u hrvatskoj košarci kao povjerenik lige prve i jedine hrvatske 3×3 profesionalne košarkaške lige – 3BL Croatia. Uvjeren sam da će ova liga napraviti razliku u pripremama Hrvatske za nadolazeće Olimpijske igre. Također će podići standard igre, kvalitetu igrača i dati nadu svim košarkašima da i oni mogu predstavljati svoju zemlju na Olimpijskim igrama. Jako sam uzbuđen što ću započeti s ovom ulogom’, izjavio je. 

Direktor i osnivač 3BL-a Rohit Bakshi rekao je: ‘Izuzetno smo zahvalni HKS-u što je dodijelio ekskluzivna prava za promociju profesionalne 3×3 košarke u Hrvatskoj. 3BL Croatia je predan pružanju dragocjenog izvora prihoda igračima, osim izloženosti igranju zajedno i protiv međunarodnih talenata. 3BL će djelovati kao svojevrsni katalizator za hrvatsku reprezentaciju, posebno one koje će sudjelovati u 3×3 disciplini na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.’

Direktorica i osnivačica 3BL-a Prerna Sharma navela je: ‘Drago mi je i jako sam uzbuđena što sam dio ovog sportskog pothvata u ovoj prekrasnoj zemlji Hrvatskoj. Ovdje smo da razvijamo sport 3×3 košarke u Hrvatskoj i zato bih željela zahvaliti HKS-u što je ustupio ekskluzivna prava 3BL Croatia. U budućnosti ćemo pokrenuti i žensku ligu pod 3BL Croatia.’

G. Antonio Kuzmanić, dogradonačelnik Splita, istaknuo je kako su iznimno sretni što su dio lige. 

‘Ponosan sam što mogu najaviti da će naš grad Split imati svečano otvaranje 1. sezone 3BL Croatia. Pružit ćemo im svu podršku i pomoći im da organiziraju sva potrebna sredstva kako bi ovo bio veliki uspjeh’, poručio je.

Sudjelovanje hrvatskih košarkaša u 1. sezoni 3BL Croatia osigurava svima da dobiju visoke bodove na FIBA 3×3 ljestvici. Time se podiže ukupna FIBA ljestvica hrvatske reprezentacije, čime se povećavaju šanse Hrvatske za plasman na Olimpijskim igrama. Štoviše, najbolje rangirane momčadi 3BL Croatie također dobivaju priliku sudjelovati na FIBA 3×3 International Championships, što će podići profil hrvatskih košarkaša.

Zahvaljujući HKS-ovom priznanju, 3BL Croatia postaje ključno mjesto u hrvatskom košarkaškom kalendaru koji trenutno uključuje Premijer ligu, te kupove i lige za različite spolove i dobne kategorije. Sudjelovanje u 3BL Croatia pomoći će u održavanju kondicije hrvatskih reprezentativaca i stoga će dovesti do poboljšanih performansi dok predstavljaju zemlju na FIBA-inim vrhunskim međunarodnim događajima.

Bit će 12 franšiznih (muških) timova za prvenstvo u inauguralnoj 1. Sezoni 3BL Croatia. Popisi za sve timove bit će objavljeni nakon ceremonije drafta igrača u siječnju 2023.

Leave a Reply